Hjälstaviken – vårblommor och vattenfåglar

Den här veckan gick utflykten till ett riktigt häftigt ställe- Hjälstaviken! Det är ett stort naturområde med flera ingångar. Vi packade fika och kikare och begav oss ut på vårutflykt! Nu är naturen nästan som finast så man får passa på att göra vårutflykter innan löven hinner slå ut ordentligt. Vid Hjälstaviken finns både fina ekskogar att vandra i, där man verkligen får uppleva vårblommor, och fina gömslen och utkiksplatser för de som är mer intresserade av fåglarna i viken. Det finns goda chans att se många olika änder, måsar, tranor, häger och har man riktig tur kanske en pilgrimsfalk susar ner för att jaga efter byten. För den som mest gillar promenader är det roligt att gå på spångar och broar som leder en rakt ut i vassen och över vattnet. Vi tog en fantastisk fin promenad ut till gömslet från parnassen, där man kunde parkera bilen.
Hur gör du: Från Uppsala ta väg 55 mot Enköping. Sväng vänster väg 263 vid Litslenakorset (en rondell vid en kyrka där man ofta säljer cocosbollar), kör vägen ett par km och följ skyltar mot Hjälstaviken naturreservat. Karta och områdesbeskrivning

Innehåll: Vårblommor i massor, vattenfåglar och riktig vildmarkskänsla!

Svårighetsgrad: Enkel, när man väl kommer dit. Från Uppsala är det dock ca 30 min körsträcka. För att se fåglar på nära håll är det en fördel att ta med sig en kikare. Vid gömslet finns bilder på de vanligaste fåglar man ser, så man klarar sig ganska långt även utan fågelbok.