Grodyngel på förskolan
Samtidigt som vi satte igång grodakvariet på Biotopia startade en annan grododling på min sons förskola i Sunnersta, Orrparkens förskola. Personalen ville gärna prova att ha grodyngel där under våren, och jag har tittat till dem ibland och gett lite skötselråd när de frågat. Så nu är jag även “grodkonsult”.
På förskolan hade de ingen pump eller kylanläggning som vi har på Biotopia, men de hade ett litet akvarie där vi satte igång odlingen i slutet av april. Barnen i alla åldrar och fröknarna har engagerat sig i grodorna, och varit med och matat dem och ställt i ordning akvariet med pinnar, vatten och stenar från dammen.
På väggen finns fina bilder som dokumenterat det som hänt och nu väntar de spänt på att grodynglen ska förvandlas till smågrodor. De har till och med gjort iordning en torrare miljö som står redo om några grodor skulle vilja ta sig upp på land.
Eftersom det var ett litet akvarium så gick det bra att fylla det med vatten från deras hemmadamm. Det var förvånansvärt brunt, som det kan bli i en damm i skogen av alla humusämnen som kommer från marken. Grodynglen är mycket bättre kamouflerade i det bruna vattnet, och de gillar nog att ha det lite mörkare så att de kan gömma sig bättre.
På Biotopia har grodynglen fortfarande inte vågat sig fram från stenarna. Vi lyfte ur två småspiggar i morse som hamnat i akvariet. Det är möjligt att de också bidragit till att skrämma ner grodynglen. En annan teori varför de håller sig på botten är vattenkylningen. Kallt vatten håller syre bättre, och grodynglen kanske inte behöver hämta syre i vattenytan. För att testa teorin har vi stängt av kylningen. Kanske kan det locka fram ynglen.