Rovdjur och spår

Temat pågår till och med den 11/2

Vinterns tema på Biotopia handlar om hur och var du kan uppleva stora rovdjur i Uppland. Om du känner igen olika spår och spillning kan du bli spårdetektiv och ta reda på vilka djur som befunnit sig i ett område.

Du kan också var med i vår tävling, gissa bajset, eller leva dig in i hur det är att vara varg, lo eller björn genom att följa rovdjurssagan som tar dig runt i museet.

I Biolabbet visas rovdjursfilmer som Biotopia spelat in på Järvzoo tillsammans med spårexperten Jonatan Borling och en film på teckenspråk med Elin Korall om att leta spillning som spår.

Helger

Lördagar och söndagar kl. 11:15 och kl. 14:00 kan du vara med på vår rovdjursshow, ca 15 min, där vi berättar om varg, lo och björn och hur du kan ta reda på var de finns. Under dagen har vi drop-in på tryck av rovdjursspår i lera.

Delar av utställningarna till rovdjurstemat är framtagna med stöd från WWF.

Kommande aktiviteter i temat

Just nu finns inga aktiviteter inlagda i kalendern

Livesända samtal om våra rovdjur

Lär dig mer om järv

Järven är ett ganska litet djur men räknas ändå till de stora rovdjuren i Sverige. Järvar kanske mer förknippas med norra Sverige men förra vintern så fanns det järv i Älvkarleby trakten och i år har det hittats järvspår där igen och faktum är att järven expanderat sitt utbredningsområde söderut de senaste åren.

Biotopia gästades av järvforskaren Malin Aronsson som berättade om järvarnas liv och leverne, hur man känner igen järvspår, hur forskning utförs på de här skygga djuren, samt en del om vad denna forskning kommit fram till.

Vi sände live på YouTube:

Malin Aronsson har medverkat i ett avsnitt av Naturpodden om just järv, det kan du lyssna på här.

Aktiviteten anordnades med stöd av WWF i projektet “Rovdjursaktiviteter med Biotopia och Upplandsstiftelsen”.

Lär dig mer om lodjur

De finns där men det är få förunnat att få se dem, Upplands stora vilda katter – lodjuren, men den som känner igen lodjurens spår märker snart att de finns lite varstans.

Biotopia gästas av Emil V Nilsson som ger oss en inblick i lodjurens värld och delar med sig av sitt djupa intresse och sina erfarenheter av att uppleva lodjur.

Vi sänder live från kvällen via den här länken: 

Aktiviteten anordnas med stöd av WWF i projektet “Rovdjursaktiviteter med Biotopia och Upplandsstiftelsen”.