På grodspaning en Valborgshelg

Efter en lång kall och snöig vinter blev det så äntligen vår! Runt valborg hade de sista drivorna i skogen äntligen börjat smälta ner, och det var dags att ge sig ut på spaning efter grodägg till Biotopias akvarium. Vi tog en promenad i skogen och hittade en stor vattensamling i skogen som såg mycket lovande ut för grodor.

För att grodornas parning ska komma igång behöver det vara några grader varmt i vattnet, och vid den första promenaden, den 24/4 var det fortfarande fullt av is i botten på den stora pölen. Två grodor såg vi iallafall, och vi gömde oss bakom en sten för att kunna spana på dem utan att skrämma ner dem i vattnet. Ett par dagar senare tog vi en ny tur, och vattnet bubblade av grodor. Flera grodögon stack upp ur vattnet och överallt såg man plask och rörelser i vattnet. Vi letade efter ägg, men upptäckte inga äggsamlingar.

Så medan Uppsala laddade för sitt valborgsfirande samlades grodorna i dammen. Vid niotiden på valborgskvällen struntade vi i majbrasan och gick istället på grodsafari ner till dammen. Väl framme hörde vi grodsången. Ett ganska tyst och rytmiskt ihållande knorrande som kom och gick i vågor. Några hanar som började spela verkade dra med sig andra, men helt plötsligt kunde hela grodkören tystna samtidigt. Ett spännande och verkligen märkligt uråldrigt ljud. Man fick sitta tyst och stilla för att inte störa grodkören.

Vi kunde se att det var grodor och inte paddor, men vilken groda var det? Eftersom både åkergroda och vanlig groda båda är vanliga i Uppland, så visste vi inte riktigt. Men efter att ha lyssnat påljudinspelningar på nätet av både vanlig groda, och åkergroda så konstaterade vi att det var vanlig groda som spelade i dammen. Åkergrodans läte var ganska annorlunda, och mer som ett gläfsande.

Kvällen efter gick vi dit igen och såg två grodpar som hade börjat para sig. Det var lite tidigare på kvällen, vid sjutiden, och spelet verkade inte riktigt ha kommit igång än. Nu borde det strax komma ägg i dammen!