Fler nya grodor

Det är fortfararande yngel kvar i akvariet på Biotopia, men varje vecka så ombildas några stycken till smågrodor. De är inte helt lätta att upptäcka, men de sitter oftast och vilar på trästocken som flyter i akvariet. Grodorna har exakt samma färg som stocken, så man behöver spana lite extra för att få syn på dem.

När smågrodorna har blivit klara fångar vi upp dem några i taget, och mellanförvarar dem i vårt kylskåp, innan det blir dags för att släppa ut dem. För att grodorna ska klara sig så bra som möjligt i kylskåpetet lägger vi dem i en burk med lufthål, tillsammans med en blöt pappersnäsduk. De behöver fukt, men om man fyller på med vatten i burken är det stor risk att de nya grodorna drunknar. Konstigt nog kan man tycka, eftersom de kan simma i vatten.

När man släpper ut dem, är det viktigt att släppa dem i samma vatten där man samlat äggen. Dammen där vi samlade ägg är en tillfällig vattensamling, och så här i mitten av i juli finns inget vatten kvar. Marken är fortfarande fuktig och täcks nästan helt av vattenklöver. Det brukar vara ganska mycket mygg på platsen under sommaren, men när vi släppte dem sist var det inte särskilt myggigt.

Vi släppte ut ca 10 smågrodor och önskade dem lycka till i livet!