Grodorna leker

Efter att ha legat nedgrävda hela vintern har nu grodorna letat sig upp. Så fort vattentemperaturen i dammar och skogspölar stiger så är det dags- grodornas lek. Hanarna tar sig först till pölarna. Särskilt på kvällarna kan man höra deras lågfrekventa sång. Man måste vara lite tyst och stilla för att inte skrämma ner dem i vattnet. Honorna kommer på besök vid dammen på jakt efter hanar. De lyssnar på sången och väljer ut en hane som de vill para sig med. Sen simmar de omkring i tandem med den mindre hanen ovanpå. Hanen befruktar äggen när de kommer ut från honan, så de kan ta ett bra tag. Ibland blir det slagsmål om honorna, och man kan se flera grodor tumla runt i vattnet. Klicka på bilderna för större format.

Innehåll: Vatten, lyssna på grodsång, se parningar och slagsmål.

Gör så här: Bege dig till en pöl i skogen på eftermiddagen eller kvällen. Bra ställen att se grodlek är t.ex. vid Fågeldammarna mitt i Stadsskogen eller Dalkarlskärret. Bilderna ovan är från en översvämmad del av skogen i södra Gottsunda, alldeles bredvid Gula Stigen. I den tillfälliga vattensamlingen leker vanlig groda.

Nivå: Att hitta ställen där grodorna leker kan vara lite knepigt. Vet man väl var man ska ta sig är det bara en fråga om tajming. De sista veckorna i april brukar vara en bra tid för att se grodspel i Uppsala.