Fågelskådning från frukostbordet

Nu på hösten är det ganska enkelt att locka till sig fåglar. Nätterna är kyliga och på mornarna är det många fåglar som behöver fylla på sina energireserver. Veckans naturkasse är packad med tipset att fågelskåda från frukostbordet. Fågelskådning är en trevlig hobby och om man inte är så bra på fåglar så är vintern en bra tid att börja. Flyttfåglarna har lämnat landet, så det finns lite färre fåglar att välja bland när man ska lista ut vad man ser.

Gör så här:
1. Skaffa en fågelmatare. Fågelmatare kan man enkelt tillverka själv av en PET flaska, mjölkartong eller annan behållare. Om man vill ha en mer hållbar variant kan man köpa en på en djur- eller trädgårdsaffär, eller snickra en själv. På höstlovet har vi verkstad med tillverkning av fågelmatare på Biotopia. Om man bor i ett högre hus finns det modeller man kan fästa på utsidan av fönsterrutan med sugproppar.

2. Skaffa fågelfrön. Vi rekommenderar randiga solrosfrön och hampfrön. Det är frön som många fåglar gillar. Komplettera gärna med nötter och talgboll. Då kan man locka till sig lite fler arter.
3. Skaffa en fågelbok eller annat hjälpmedel (t.ex websida, plansch) för identifikation. Om man har kan en kikare kan den vara bra att ha till hands för att kunna se alla detaljer i dräkten.

Tidsåtgång:
Det tar ca 30 min att sätta upp fågelmataren om man har alla grejer. För att tillverka matare, köpa frön etc. får man lägga på någon timme. Själva frukostskådningen kan man göra samtidigt som man äter, så det tar ingen tid alls. Toppen!

Innehåll:

Ger tillfälle att upptäcka och observera flera av våra vilda fåglar. Spännande intriger kan utspelas vid fågelbordet!

Nivå:
Enkelt, passar både nybörjare och mer erfarna fågelskådare