Att mata, eller inte mata. Det är frågan…

Nu har vi haft grodynglen ganska länge och de verkar växa och må bra. Det man funderar mest på i det här stadiet är hur mycket mat de ska få. Som med alla akvarier är det viktigt att inte mata för mycket. Om mat ligger kvar ouppäten i vattnet, får vattnet dålig kvalitet. Det är minst lika viktigt med vatten av bra kvalitet som mat, så det är en svår avvägning.

Det bästa är att känna sig för och mata bara så mycket som de hinner äta upp. Lite och ofta är bättre än mycket och sällan. Vi matar med ekologisk fryst spenat i det stora akvariet, men vi har även en mindre skål med yngel där vi testat annan föda. Några korn majs, riven gurka (på bilden) och sallads-kål till exempel. Problemet med de större grönsakerna verkar vara att grodynglen har svårt att få loss bitar från maten. De har väldigt små munnar. Några yngel verkar iallafall intresserade och tog smakbitar av de olika grönsakerna.

Om man har stenar i vattnet och det finns solljus så växer det även alger på stenarna. Grodynglen är duktiga på att få loss de små algerna, så när man matar får man tänka på att de faktiskt äter redan av det som redan växer i akvariet.