Nu leker gölgrodorna!

Nu har äntligen gölgrodorna kommit igång med årets lek. De är ju lite kräsna med temperaturen och vill helst ha åtminstone 16 grader i vattnet för att ens fundera på att lägga några ägg. Än så länge dröjer det nog lite med äggläggning men nu har iallafall hanarna börjat samlas för att spela och locka honorna till sin lek.

Grodorna är lätta att känna igen på den ljusa randen mitt på ryggen. Sen har de ett väldigt speciellt knorrande läte som man kan höra på långt håll. När hanen låter blåser han upp två strupsäckar, en på var sidan om munnen. En annan trevlig sak med gölgrodan är att de är aktiva med sitt knorrande även på dagtid så man behöver inte ge sig ut sent på kvällen för att få se dom.

Gölgrodorna trivs här längs kusten i Norduppland där det finns grunda småvatten som snabbt blir varma under maj och juni. Örskär är ett hett tips om man vill ha goda chanser att få se och höra dom. Här finns till och med en göl med en spång ut till ett grodgömsle! Kom bara ihåg att det är fint och soligt väder som gäller.