Ägg, ägg….massor av ägg!

Efter en riktigt varm majhelg har nu våren kommit igång på allvar. Det var dags att besöka groddammen igen för att se vad som hänt. Jag hade stämt träff med en kollega från bioresurscentrum på eftermiddagen och laddade upp med hinkar, stövlar och dricka. Nu skulle det väl ändå finnas ägg i dammen.

När vi kom dit tog det inte särskilt lång stund att hitta äggen. Flera kvadratmeter i dammen var täckt av mängder av äggsamlingar. Här hade det lagts ägg i massor! Grodorna var fortfarande där och lekte, och vi såg några som parade sig. Andra låg och stirrade på oss med sina grodögon strax över vattenytan.

Förutom det lågfrekventa spellätet från vanlig groda kunde man också höra några enstaka högre kväkningar. Jag misstänker att det kan ha varit ljudet som en hane ger ifrån sig när den blivit påhoppad av en annan hane. Grodor har nämligen ett speciellt ljud just för såna tillfällen, och eftersom båda hanarna egentligen är ute efter honor, brukar hanen som hör ljudet släppa taget utan att protestera.

Vi samlade in lite av en äggmassa, fyllde upp hinkarna med vatten från dammen och fick på köpet med en hel del andra djur. Några vattengråsuggor och massor av mygglarver simmade runt i vattnet. De blivande grodorna i äggsamlingarna var alldeles stilla, svarta prickar, omslutna av sin geléartade hölje. Nu är det dags att göra i ordning akvariet för säsongen.