#79 Johanna och skogsdrakarna

Tjädern och dess spelplatser är ständigt aktuella i skogsdebatten. Fågeln är skygg på spelplatsen och om det avverkas för mycket i närheten minskar antalet spelande tuppar ofta. Samtidigt så är upplevelsen av ett större tjäderspel kanske den största naturupplevelsen som den svenska skogen har att erbjuda. Följ med Johanna Sköld från Naturpodden ut till en spelplats med runt 12 spelande tuppar i en ö av lite äldre skog mitt i ett landskap av kalhyggen och ungskog.

Johanna fick läsa två böcker innan hon åkte ut på tjäderspelet. Den ena var “Storfågelslek” av Nils Parling med bilder av Gösta Tysk och visar mer vilka upplevelser om kan få vara med om på ett tjäderspel. Den andra var “Tjädern en skogsfågel” av Ingemar Hjorth, en klassiker i tjädersammanhang som ger en faktabaserad översikt över hur spelet fungerar med alla dess faser.

I avsnittet hör du delar av låten “Snowmen” av Kai Engel (CC BY) nedladdad från freemusicarchive.org. Alla ljud utöver musiken och jingeln (av Daniel Schrire) är inspelade på plats med Telingas Sound Scape Microphone och två parabolmikrofoner, en med XLR-koppling till en Zoom H4 och en med 3,5 jack till en Olympus LS14. Stort tack till Johanna Sköld, vad roligt att det gick så bra!