#74 Rädda tornseglaren!

Tornseglaren, fågeln som skapar högsommarens soundtrack, har minskat dramatiskt de senaste tjugofem åren. Karin Lindström och Emil V. Nilsson från Naturpodden har djupdykt i tornseglarnas problematik tillsammans med Debora Arlt från Upplands fågelskådare. Men det finns något som nästan alla kan göra för att hjälpa den. Du kan bygga en holk för att hjälpa tornseglaren, precis som många andra gjort runt om i Europa.

I avsnittet hör du Karin Lindström från Biotopia som bygger en tornseglarholk tillsammans med Debora Arlt, fågelforskare på SLU. Tillsammans sätter de upp holken på Karins hur. Vi hör också Susanne Åkesson, professor i ekologisk zoologi vid Lunds universitet som forskar om bland annat tornseglaren och dess flyttvägar och flygvanor. Vi hör också Jan Wärnbäck från Upplands fågelskådare som tillsammans med Debora Arlt ringmärker tornseglarna som häckat i en holk på hans hus.

Längre ner kan du se film om hur man bygger en holk, hur man sätter upp holken och så kan du följa med när Jan och Debora ringmärker tornseglare!

Vill du komma i kontakt med Debora Arlt och tornseglarprojektet i Uppland? Se denna sida. Här finns vår ritning på tornseglarholk. Naturpodden vill tacka Jan Wärnbäck, Susanne Åkesson och Debora Arlt för deras engagemang och medverkan i denna podd.