#49 Gredelby hagar & Trunsta träsk

Den tredje oktober 2017 följde Emil V. Nilsson från Naturpodden med Ulf Swenson för att pröva på lite hederligt ideellt naturvårdsarbete.  Till vardags jobbar Ulf som botaniker på Naturhistoriska riksmuseet och inom det arbetet har han hittat nya arter av växter på Nya Kaledonien. I sitt arbete med Trunsta träsk och Gredelby hagar jobbar han snarare med att få tillbaka den biologiska mångfald som fanns i området för runt hundra år sedan.

Tillsammans med en röjsåg tog de sig ut till en utav häcköarna i fågelsjön Trunsta träsk för att röja bort vegetationen där. Lite senare gick de till betesmarkerna i Gredelby hagar, direkt söder om träsket, för att bränna ner en hög med ris som legat sedan vårens röjningar av buskar och småträd. Här får du höra Ulfs berättelser om hur det är att jobba med ideell naturvård, varför de har valt just den här platsen och hur det hela började. Ulf och Trunstagruppen tar gärna emot hjälp av intresserade, sök på Facebook efter “Trunstagruppen i Knivsta” för att ta kontakt.

Om du vill läsa mer om arbetet med Gredelby hagar och Trunsta träsk så har Ulf Swenson skrivit en artikel om detta i Svensk Botanisk Tidskrift som finns här. Om du vill komma i kontakt med Trunstagruppen så finns det en länk till deras facebooksida här.

I avsnittet hör du låten “Roads that burned our boots” (CC BY) av artisten Jahzzar nedladdad från freemusicarchive.org.