#17 Aspen i Fyrisån

Vad är det med aspen i Fyrisån? Något måste det vara, för strax innan studenterna går man ur huse på Valborg så simmar hundratals nästan meterstora fiskar upp i fiskvägen förbi Islandsfallet. Men så har det inte alltid varit, länge hindrades asparna från att nå det både mytiska som mystiska lekplatsen mellan Kvarnfallet och Dombron inne i centrala Uppsala, det som nu kallas Aspforsen av de initierade. Där lär bottnen vara täckt av asprom i början av maj, men går det verkligen att få se fiskarna när de leker? Och hur går det egentligen för aspen i Fyrisån? Lyssna på avsnittet och hör om Uppsala kommuns kanske största naturvårdsprojekt genom tiderna.

Naturpodden vill tacka Daniel Brelin, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Uppsala län, Tomas Remén Loreth och Johan Persson på Upplandsstiftelsen och Gustav Johansson på Hydrophyta. Musik:www.bensound.com

Här nedan kan du se Lars Forsbergs vinnarfilm från asplekstävlingen (redigerad av Biotopia):

Lyssna på Naturpodden här eller via iTunes, Acast och så vidare. Vi finns där poddar finns. Följ oss gärna på Instagram, Twitter eller Facebook. Om ni vill kontakta oss, använd Naturpodden(at)gmail.com.