Påsk med grodlek

Vanligtvis är det kring valborg som grodorna i skogsdammen vi följer leker. I år har det varit en väldigt mild vinter, så vi misstänkte att leken skulle komma igång lite tidigare i år och gav oss ut på grodspaning redan 8 april. Vi närmade oss dammen från två olika håll, Klara kom cyklande längs gula stigen och Bea och Karin kom gående söderifrån. Klara ringde för att få vägbeskrivning och mitt under samtalet hördes det plötsligt:

-Men titta, här är det ju! Massor av grodor!! Wow!

När vi kom fram till dammen fick vi se det själva: Grodorna hade anlänt! Ett femtiotal grodor var på plats och flera satt och spelade. Vissa satt ihop i par. Det var flest grodor i den lite grundare delen av dammen, där vattnet värms upp snabbt. Vi hittade bara två äggklumpar, så leken hade precis startat. Äggmassorna fyller ofta flera kvadratmeter när leken är över, så det var än så länge bara i startfasen.

Vi filmade Bea och grodorna och samlade in några ägg som vi skulle ha i akvariet på Biotopia. Vattnet i akvariet var förberett och hade fått stå och lufta några dagar, så allt var redo för en ny grodsäsong!