Hur går det i akvariet?

Våren är verkligen en tid då mycket händer. På Biotopia har vi varit med och arrangerat invigningen av en ny fjärilsstig i Hågadalen-Nåsten, vi har medverkat vid invigning av ett nytt gömsle iHjälstaviken, vi har en webholk där vi för första gången har en häckning av talgoxar. Dessutom är grodorna på tillväxt i akvariet!

Vid det senaste besöket i dammen plockade jag med mig en del material från vattnet så att grodorna skulle känna sig lite mer hemma. De har fått en flytande stock som är full av alger, och jag testade att plantera några plantor av det vattenklöver som det fanns fullt av i deras naturliga damm. Vattenklövern verkar trivas bra, och stocken var full av alger som grodynglen kan äta på. I vanliga fall brukar vi mata dem med spenat, men de äter också alger som växer på stenar och växter i akvariet. Om man matar för mycket blir akvariet grumligt och man ser inte så bra vad som händer i vattnet. För grodornas del är det nog lika trevligt med ett akvarium fullt av alger men det blir till sist svårt att se i vattnet och vi vill ju kunna titta på det som händer.

Nu har våra grodyngel vuxit sig riktigt stora och runda. De har också fått sällskap av några snäckor och larver som vi hittat i Fyrisån, som också är algätare. De barngrupper som kommer brukar flockas runt akvariet och upptäcker fler och fler saker som rör sig. Det är spännande.