Grodsläpp i semestertider

Nu är vi inne i högsommarperioden och våra allra långsammaste grodyngel simmar fortfarande runt i sin nya, lite mindre balja. De ser tjocka och välmående ut och äter sin dagliga spenat. Varje dag plockar vi smågrodor som blivit klara ur akvariet och flyttar över dem i en mindre burk som vi ställer i kylskåpet.

Under en semestervecka blev samlingen ganska stor, så nu har vi testat hur länge de små grodorna faktisk överlever i kylskåpet. Vi samlade på oss smågodor under en och en halv veckas tid och de överlevde alla i kylen! Den låga temperaturen i kylen sänker ämnesomsättningen. Den värsta faran för de små grodorna verkar faktiskt vara drunkning. De behöver fukt och vatten, men måste kunna krypa upp på växter, stenar eller på kanten av burken för att inte drunkna.

Groddammen var ingen damm längre utan en lerig äng av vattenklöver. Alla vattenspeglar var borta. Vi släppte ut alla de små mini-grodorna i leran och hoppas att fukten räcker för att de ska klara sig. Platsen har nu blivit en riktig mygghåla och man får skynda sig att släppa ut grodor för att inte bli uppäten.