Grodornas utveckling

Den här veckan har Biotopias prao Fredrik skrivit Grodbloggen! 

Intro om groddjur

Grodor finns över hela jorden förutom på Antarktis och är en grupp av ryggradsdjur som består utav stjärtlösa groddjur, stjärtgroddjur och maskgroddjur. Det finns mer än 4000 olika arter av grodor men i Sverige finns det ungefär bara 13 olika arter som alla är fridlysta. Grodyngel är största del växtätare och äter t.e.x alger,växtdelar och smådjur. En vuxen groda är insekter som t.e.x flugor. En groda kan lägga 1000-3000 ägg på en samma gång. Grodor som lever vilt kan bli mellan 7-10 år gamla.

Grodans livscykel

Man säger att grodan har 4 olika stadier. Grodans olika stadier kallas grodans livscykel, när grodan går från ägg till fullvuxen groda.

Grodans 4 stadier

Första stadiet: Grodäggen är små svarta prickar med ett skal men som inte är hårt som ett kyckling ägg utan är mjuk och liknar gele. Äggen ligger i stora klumpar med andra grodägg. Grodäggen kan man ofta hitta i små pölar där fisk inte får tag på äggen. Grodägg kallas också grodrom

Andra stadiet: När grodorna har kläckts ur äggen så kommer dom ut som små larver med svans, dom kallas grodyngel och kan bara vara under vattnet inte på land. Grodyngel har inga ben först när dom kläcks och dom andas med gälar som sitter som tofsar på båda sidorna av kroppen. Efter några dagar så åker dom tofsar som var gälar in i ynglens kropp så att dom har sina gälar i kroppen istället för utanpå kroppen. När grodynglen blir äldre så börjar det växa fram, ben på deras bakdel. Grodyngels gälar börjar också försvinna när grodan blir äldre. Gälarna blir istället till lungor som gör att dom måste upp till ytan och andas vilket leder till tredje stadiet.

Tredje stadiet: Efter några veckor börjar grodyngels svans att försvinna och dom börjar att få en tunga men dom lever fortfarande under vattnet. Och när dom är så här stora kallas det att dom är en halvvuxen groda.

Fjärde stadiet: Det här stadiet är det sista i en grodas utveckling och är den vanliga groda som man vanligtvis ser ute vid en liten damm eller pöl ute i skogen. Nu börjar grodorna ta sig upp på land och har nästan inga likheter med ett grodyngel, grodan har ingen svans och inga gälar men däremot har dom nu en tunga, lungor och ben både fram och bak.

Biotopias grodor

Grodorna på Biotopia är just nu i andra stadiet alltså så är dom grodyngel ännu och inte fullfjädrade grodor. Deras gälar har åkt in i kroppen under veckan men dom har inte fått sina små bakben ännu. Vi som jobbar på Biotopia kollade på ett litet grodyngel i en stereolupp (20x förstoring) och såg att dom hade små guldiga prickar under ett gele liknande hölje över hela kroppen och att deras ögon stack ut ur huvudet.

Lite grodfrågor

Hur många ägg kan en groda lägga?

Hur gammal kan en groda som lever vilt bli?

Vad äter en groda?

Svaren kan du hitta i texten!

Fredrik Hellman