En chans på tusen

Sommarlovet är i full gång och det pågår fossiljakt, experiment och småkrypssafari på Biotopia. Grodakvariet i entren ser härligt grönt ut av alla vattenväxter, och den andmat och vattenklöver som vi tog in i våras verkar verkligen trivas.

I slutet på förra veckan så upptäckte vi nåt roligt – årets första färdiga groda! Det är ju inte särskilt många yngel kvar efter vattenskorpionernas framfart men några verkar ändå ha lyckats gömma sig bland stenarna på botten. De små minigrodorna hade klättrat upp på lagret av vattenväxter på ytan och idag fångade jag in tre stycken färdiga smågrodor som är redo att släppas ut.

Ute i naturen är också smågrodorna på gång att ta sig upp ur sina kläckningsvatten. Radio Uppland kallade ut mig till en grodintervju i Sunnersta i onsdags för det hade setts stora mängder grodor. De undrade varför det var så många grodor och hur många av dem som skulle klara sig.

Både ägg, yngel och smågrodor lever ett farligt liv i naturen. De har inte så stora möjligheter att försvara sig mot att bli uppätna, så de har många fiender. Förutom ryggsimmare så är det bland annat fiskar som gärna äter grodyngel. De små grodorna som sen hoppar upp på land kan fångas av både små däggdjur och fåglar. Så i slutändan är det bara ungefär ett ägg på tusen som hinner bli så gammal att den kan fortplanta sig själv. Det tar några år för grodorna att bli könsmogna, så de behöver vara 2-3 år gamla innan det är dags att starta egen familj.

Så ikväll när ska jag släppa ut de små grodynglen får jag verkligen hålla tummarna att just de här tre klarar sig!

Karin Lindström, Biotopia