Balans i ekosystemen

Nu har vi två akvarier på Biotopia. I det ena har det kläckts en väldig massa grodyngel, och i det andra (stora) verkar det vara lite färre. Solen har gassat de senaste dagarna, och varje dag växter det mycket påväxtalger på stenar och akvarieväggar.

I det lilla akvariet äter grodynglen upp algerna, men i det stora blir det mer och mer alger, som måste rensas bort för att man ska se in. Jag flyttade över några stenar och växter täckta med alger till det lilla akvariet, och efter en stund var de täckta av grodyngel som tuggade i sig algerna. I det stora verkar det finnas för lite växtätare, men de som finns där har massor av mat.

En vattengråsugga och några sländlarver som också är växtätare simmar omkring i det stora akvariet och förhoppningsvis växer populationerna av växtätare till sig och blir fler, så de hinner med att hålla rutorna rena. Kräftorna var effektiva predatorer på snäckorna som tidigare hjälpte till att hålla akvarieväggarna rena från alger. Akvarierna har blivit ett ekosystemexperiment, där man verkligen kan se hur olika arter formar sin miljö.