Vårtecken

(Aktiviteten är inte längre aktuell)

Aktiviteten avslutades 3 april 2022
Biotopia
Biotopia, Vasagatan 4
Ekonomikum

Visst är det en härlig känsla att vända näsan mot solen och känna hur värmen får det att spritta i hela kroppen. Och att se den första blåsippan och citronfjärilen. För att sen höra koltrastens glasklara stämma och tillslut känna doften av häggens skira vita blommor. Men vad är det egentligen som händer på våren? Varför är myrorna så viktiga för blåsippan, vad behöver det lilla fröet för att gro och vem älskar sälgen? Följ med Biotopia så dyker vi in i vårens naturvetenskap. Här finns också massor av tips för skoj och äventyr ute i naturen. Kom till Biotopia och dela med dig av din vårkänsla!

Se utställning om några av vårens växter och var med på vårskoj där vi sår frön och spanar på knoppar. Testa på geocaching i Vasaparken, kan du hitta den hemliga platsen?

Ta del av Upplandsstiftelsens utställning om tillgänglig natur och tyck till om vad just du behöver för att komma ut i naturen.

Vårkollen: Var med och bidra till forskningen genom att kolla av våren och rapportera hur långt den har kommit under helgen sista april – 1 maj. Arterna som följs upp är blåsippa, tussilago, vitsippa, sälg, björk och hägg. Snart kan du ge dig ut och pricka av de tidigaste arternas blomning! Läs mer om vårkollen här.

Vårskoj: Biotopia tipsar om enkla lekar att göra ute i naturen. Vad sägs om puhpinnar, fågelspaning eller trädmellis? Läs mer om Vårskoj här.

Våräventyr: För den som är lite större och vill ha mer utmaningar har vi samlat ihop tips på kul saker att göra ute och fina platser man kan besöka! Välj ditt eget Våräventyr här.

Audioguide i naturen: Var med när det händer, där det händer! Följ med Biotopias audioguider och möt våren i Upplands natur. Vi börjar med Ugglelyssning vid Jumkilsvandringen. Lyssna här!

Geocaching med vårtecken: Ta chansen att hitta våra gömda skatter i naturen! Längs Uppsalas Linnéstigar blommar våren. Testa geochaching och se om du kan hitta den hemliga platsen och dess vårblomma:

Blåsippor i Hågadalen-NåstenSkattjakt bland blåsippor

Backsippor i Gamla Uppsalastråket: Skattjakt bland backsippor

Gullvivor i Nåntuna lund: Skattjakt bland gullvivor

Kungsängsliljor på Kungsängen: Skattjakt bland kungsängsliljor

Vårbingo: Ge dig ut på utflykt och leta vårtecken med Biotopias vårbingo! Läs mer och ladda ner bingot här.

 

Helgerna: 19-20/3, 26-27/3, 2-3/4, 23-24/4, 7-8/5, 14-15/5, 21-22/5

 

 

 

Sök aktivitet