Vandring Laxön – Gropholmarna – Laxön

(Aktiviteten är inte längre aktuell)

Aktiviteten avslutades 28 november 2020
Friluftsfrämjandet Skutskär-Älvkarleby
Tågstationen Älvkarleby

Välkommen till Friluftsfrämjandets vandring till Gropholmarnas naturreservat!

”Tur och retur vandring”

Vandringen utgår från parkeringen på Laxön kl 10 och vi kommer att gå längs Upplandsleden till Gropholmarnas naturreservat och sedan tillbaka till Laxön samma väg. Vid Gropholmarna kommer vi att ta rast för att äta vår medhavda matsäck och tända en brasa i eldstaden vid vindskyddet om det är ledigt, för att få lite värme, mysig stämning samt för att kunna grilla för de som vill.
Gropholmarna ligger mitt i en spännande del av Dalälven, där flera mindre älvfåror bryter upp landskapet. För det mesta är fårorna torrlagda men vid högvatten kan älven åter ta fårorna i besittning. I motsats till öarna är fastlandsdelen lättillgänglig och besöksvänlig, längs med älvstranden går Upplandsleden genom hela reservatet och det finns iordningsställda rastplatser i natursköna lägen. Miljön består av både barr- och lövskog. Ner mot älven sluttar stranden delvis ganska brant. Älvbrinken är ibland tre till fem meter hög och bär tydliga spår av erosion.

Samling kl 10 vid Laxöns parkering (vi väntar in ev anmälda som kommer med Upptåget söderifrån och meddelat detta). För de som kommer med tåg eller buss ligger både järnvägsstationen, där Upptåget stannar, och busshållplats i närheten.

Vandringen är drygt 8 km lång och beräknas ta 4 – 5 timmar inklusive rast, vilket innebär att vi bör vara tillbaka på Laxön senast kl 15. För de som behöver vänta in tåg eller buss är Cafe Furiren öppet till kl 16.

Medtag egen matsäck och vatten. Klädsel: Rejäla skor och kläder efter väder. Tänk på att det kan bli lite kyligt när vi stannar för rast, en extra tröja eller liknande rekommenderas.

Svårighetsgrad: Lätt (Främst bred, fin stig)

På grund av Covid-19 har vi begränsat antalet deltagare till 8 personer. Anmälan görs till Anneli Norman via mail: anneli.jangenby.norman@friluftsframjandet.se, SMS 070 1461979 eller via Äventyr

Covid-19
Var snäll och stanna hemma om du känner Dig minsta förkyld eller misstänker att du är på väg att bli sjuk. Vi håller avstånd under vandringen och vid pauser och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kostnad 50 kr för icke medlem i Friluftsfrämjandet.

Vid väldigt dåligt väder eller mycket snö ställs vandringen in och alla anmälda deltagare meddelas detta.

Sök aktivitet