Vandring Billuddens naturreservat

(Aktiviteten är inte längre aktuell)

Aktiviteten avslutades 6 mars 2022
Friluftsfrämjandet Skutskär-Älvkarleby

Välkommen att följa med Friluftsfrämjandet Skutskär Älvkarleby på en vandring i Billuddens naturreservat söndag 6 mars! Vi samlas vid Naturrummet vid Rullsands Camping kl 10.30 och går grusvägen och naturstigar ut till fyren längst ut på udden och tillbaka. Någonstans längs vägen rastar vi och äter medhavd matsäck.

Billudden är en del av Uppsalaåsen som försvinner ner i havet. Udden bjuder på ett vackert och unikt landskap med spännande växter och geologi. Första tre kilometrarna går på en smal grusväg som kantas av lummig grönska med många vanliga och ovanliga växter. Det finns även gott om stigar som leder runt, bl.a. den ca 2,5 km långa naturstigen Klyxenstigen, som finns i början av Billudden. Vid Billhamn finns ett gammalt fiskeläge. Hamnen blev till tack vare ett jättestort isblock som låg här vid istidens slut. När det smälte efterlämnade det ett hål som bildade en perfekt hamnbassäng. Ännu på 1930-talet bodde sex fiskarfamiljer i byn, men numera används de gamla stugorna enbart som fritidshus. Den 1,8 km långa Vattenstigen som utgår från den gamla fiskebyn Billhamn går längs klapperstensstränderna ut till Billskaten, Upplands nordligaste punkt, och tillbaka. Här utanför ligger havet öppet så långt ögat når. Billudden är som en drakrygg som sakta höjer sig ur havet – landhöjningen pågår hela tiden och är upp till 70 cm på hundra år! Tack vare den stiger nytt land upp ur havet och vid de “färska” stränderna växer Europas största bestånd av havtorn. I havet utanför ligger förrädiska grund som varit ödesdigra för många fartyg. För att varna skeppen har det länge funnits en vårdkase och i senare tider en fyr.
Bland de röda kalkstenarna på stranden kan man hitta fossil av utdöda bläckfiskar och trilobiter – men tänk på att Billudden är ett naturreservat och att man inte får plocka med sig stenar hem.

Vandringen är ca 7 – 8 km lång, är lättvandrad och beräknas ta 2 – 3 timmar inklusive rast. Medtag eget fika/lunch och vatten. Klädsel: Rejäla skor och kläder efter väder.

Anmälan görs till Anneli Norman via mail: anneli.jangenby.norman@friluftsframjandet.se, SMS 070 1461979 eller via Äventyr

Covid-19
Var snäll och stanna hemma om du känner Dig minsta förkyld eller misstänker att du är på väg att bli sjuk. Vi håller avstånd under vandringen och vid pauser och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kostnad 50 kr för icke medlem i Friluftsfrämjandet.

Sök aktivitet