Nåsten för nybörjare – närnaturskogen Tur 2 av 3

(Aktiviteten är inte längre aktuell)

Tre tillfällen där vi ger oss ut i tätortsnära naturskogen i Nåsten.
Det här är andra tillfället. Förra gången, 10 september fick 30 personer en fin heldag i skogen.
Välkommen igen och välkommen du som missade första tillfället!

Vår tätortsnära skog Nåsten har nästan allt.
Här finns fantastiska naturvärden alldeles nära storstaden, en stor variation av skogsnaturtyper med en rik biologisk mångfald lätt att nå för många. Många har förstås upptäckt Nåsten via de fina vandringslederna och stigarna. Vi vill dela våra upplevelser bortom stigarna, visa de finaste vrårna och leta efter de ovanliga skogsarterna. Vi är Nya skogsgruppen, en arbetsgrupp under Naturskyddsföreningen Uppsala.
Vi tycker om skog, riktiga skogar, fina skogar, äldre skogar med skogsdynamik där skogen får utveckla de värden som skogar gör när de får åldras utan att leverera virke till skogsindustrin. Den riktiga skogen när den inte behöver rätta sig efter våra kortsiktiga behov, när den alldeles på egen hand ordnar sin föryngring, där plantor gror i de luckor som skapas när de äldre träden faller för insektsangrepp, klibbtickor och höststormarna.

Vi kommer att visa vägen till Nåstens finaste delar och vi vill gärna upptäcka finheterna tillsammans med dig. När vi nu är i de äldre naturskogsliknande delarna så vill vi förstås upptäcka och visa de lite ovanligare arterna, naturvårdsarterna som är ovanliga ute i det brukade skogslandskapet.
Vi lovar säsongens naturvårdsarter. Eftersom det är en fantastisk svampsäsong passar vi på att titta på flera fina arter. Bilderna här intill visar några av alla vi kommer att se. Vi lovar finskogsupplevelsemöjligheter. Vi visar hur man med hjälp av olika kartor kan hitta till finskogarna i andra delar av skogslandskapet och vi visar hur man kan använda artportalen. Vi fikar förstås vid de finaste uteserveringarna!
Inga förkunskapskrav.
De olika tillfällena är mer eller mindre fristående, du är välkommen en eller flera gånger.
Du behöver kunna gå i vanlig skogsterräng i några kilometer och orka vara ute en halvdag eller så.
Vi är ute så pass länge att du behöver ta med både fika och lunch.

Den här andra träffen är lördag 30 september kl 09:30-16:00. Samling vid parkeringen till Hågahögen, Hågadalen-Nåstens naturreservat.
Den tredje och sista träffen blir en lördag i oktober, tid och plats bestämmer vi senare. Info uppdateras, håll utkik i Biotopiakalendern.

Ta med fika, lunch och gärna sittunderlag.
Ingen anmälan.
Frågor: Anders Lindholm 073-152 19 50

Just ja: Ladda gärna ner lantmäteriets gratis kartapp “Min karta” om du har en smartphone. Kartappen kommer vi att använda!
Om du är nyfiken eller nybörjare på Artportalen – skaffa ett konto och kom ihåg inloggningen så kan vi ta några grundsteg i mobilen.

 

Sök aktivitet