Möt våren med Biotopia!

(Aktiviteten är inte längre aktuell)

Aktiviteten avslutades 30 maj 2021
Biotopia
På Biotopia och ute i nturen

Visst är det en härlig känsla att vända näsan mot solen och känna hur värmen får det att spritta i hela kroppen! Och att se den första blåsippan och citronfjäriln. För att sen höra koltrastens glasklara stämma och tillslut känna doften av häggens skira vita blommor. Men vad är det egentligen som händer på våren och varför händer allt på samma gång? Var har citronfjärilen varit hela vintern och varför är myrorna så viktiga för blåsippan? Följ med Biotopia så dyker vi in i vårens naturvetenskap.

Vårskoj på påsklovet: Under påsklovet tipsar Biotopia om enkla lekar att göra ute i naturen. Vad sägs om puhpinnar, fågelspaning eller trädmellis? Läs mer om Vårskoj här.

Våräventyr på påsklovet: För den som är lite större och vill ha mer utmaningar har vi samlat ihop tips på kul saker att göra ute och fina platser man kan besöka! Välj ditt eget Våräventyr här.

Vårbingo: Ge dig ut på utflykt och leta vårtecken med Biotopias vårbingo! Läs mer och ladda ner bingot här.

Audioguide i naturen: Var med när det händer, där det händer! Följ med Biotopias audioguider och möt våren i Upplands natur. Vi börjar med Ugglelyssning vid Jumkilsvandringen. Lyssna här!

Geocaching med vårtecken: Ta chansen att hitta våra gömda skatter i naturen! Längs Uppsalas Linnéstigar blommar våren. Testa geochaching och se om du kan hitta den hemliga platsen och dess vårblomma:

Blåsippor i Hågadalen-NåstenSkattjakt bland blåsippor

Backsippor i Gamla Uppsalastråket: Skattjakt bland backsippor

Gullvivor i Nåntuna lund: Skattjakt bland gullvivor

Kungsängsliljor på Kungsängen: Skattjakt bland kungsängsliljor

Vårkollen: Var med och bidra till forskningen genom att kolla av våren och rapportera hur långt den har kommit under helgen sista april – 1 maj. Arterna som följs upp är blåsippa, tussilago, vitsippa, sälg, björk och hägg. Redan nu kan du ge dig ut och pricka av de tidigaste arternas blomning! Läs mer om vårkollen här.

 

Info angående Covid-19

All verksamhet som sker i Biotopias regi följer rådande rekommendationer och regelverk. Var rädda om varandra! Läs mer info om Coronaläget på uppsala.se.

Sök aktivitet