Egna aktiviteter – Biotopia tipsar

(Aktiviteten är inte längre aktuell)

Aktiviteten avslutades 30 augusti 2020
Biotopia
Hemma eller ute i naturen

På grund av rådande hälsoläge är det just nu många som befinner sig hemma. Då är det extra skönt att naturen har öppet som vanligt! Här hittar du tips på aktiviteter som du kan göra utomhus på egen hand, eller med familjen. Just nu är det vår och det finns mycket att upptäcka! Scrolla ner på sidan, eller välj det du är intresserad av.

För barn – Tordagskul! Biotopias barnaktiviteter i digital form.

Naturupplevelser och filmer – från Uppsalas närområde

Naturkassen – Har du ont om tid och svårt att få in naturupplevelse i din vardag? I Biotopias naturkasse serveras färdigpaketerade enkla upplevelser som kan förgylla din vardag!

Hur kan vi hjälpa de vilda bina?

Vad är ett vildbin? Varför är de så viktiga för oss? Med denna film får du tips på hur du kan hjälpa de ovärdeliga vildbina.

Torsdagskul om fjärilar 

Se vår livesändning om fjärilar! Biotopias pedagog Anna och lilla Rosa pratar om fjärilar och visar larver, puppor och färdiga fjärilar. Vi svarar på inskickade frågor om fjärilar och du får tips på ett roligt fjärilspyssel. 

 

Torsdagskul om nyckelpigor

 Här nedan kan du se vår livesändning från torsdagskul som handlar om nyckelpigor! Anna och Rosa berättar om nyckelpigor, och gör pyssel med nyckelpigetema.  

Om du vill gå ut och leta egna nyckelpigor efter programmet, så har vi gjort iordning en guide till vad du kan leta efter! Leta nyckelpiga

 

Linnéstig Gottsundavandringen Följ med naturguiden Lisen Hamring ut på Gottsundavandringen. Här kan man vandra i Linnés fotspår och uppleva fin natur med många spännande växter!

 

 Bygg ett bihotell Anna från torsdagskul med sin assistent Rosa visar hur man kan bygga ett bihotell till vilda bin, som man kan sätta upp utomhus.

För barn om vulkaner Ons den 20/5 kl 09.30 kommer vi att livesända en aktivitet som handlar om vulkaner, för barn i förskoleålder. Hur funkar en vulkan och vad händer när det blir vulkanutbrott? Vi gör även egna vulkaner med trolldeg.

Svenska hajar  Visste du att det finns hajar i Sverige? Anna från Tordagskul berättar vilka hajar som finns och visar hur man kan pyssla ihop en av våra hajar- en brugd!

Torsdagskul om grodor Idag handlar det om grodor! Anna berättar om hur grodorna lever och svarar på tittarnas grodfrågor!

Digitalt majbingo  Nu i maj är det dags att leta vårtecken på allvar! Vi har gjort ett majbingo, där du kan leta vårtecken direkt i din mobil.  Klicka på länken så får du en egen bricka! Gör min egna digitala bingobricka!  

Gullviva i Älvgärde naturreservat

Torsdagskul om blommor och bin Hur gör blommorna för att göra nya blommor? Anna visar och berättar om backsippor och humlor. Efter visar vi hur man kan pyssla pappersblommor. Du behöver : färgat papper ( silkespapper, vanligt papper eller tidningspapper går bra) sugrör, piprensare, sax och tejp.

Torsdagskul om fladdermöss Här pratar Anna om fladdermöss på torsdagskul för (3-4 åringar). Vi livesände torsdagskul och Anna svarar på frågor som kom in under sändningen. Du får också tips om ett roligt fladdermuspyssel.

Vi letar bombmurklor  Följ med Josefin Kyhlström Blomkvist och Biotopia på jakt efter den ovanliga svampen Bombmurkla! Bombmurklan är en mycket ovanlig och fridlyst svamp och fruktkropparna syns bara på våren. Det finns ovanligt goda chanser att hitta den i Uppland eftersom många lokaler för Bombmurkla finns just här. Bombmurklan är en våra ansvarsarter i Uppland och den behöver särskilt skydd för att miljön där bombmurklan växer ska finnas kvar.

Torsdagskul i ormgropen Nu har Anna från torsdagskul begett sig ut till Dalkarlskärret för att leta efter ormar. Varma dagar på våren kan man om man har tur få syn på ormar som samlats i stora ormgropar för att para sig! Anna tipsar även om ett roligt ormpyssel för barn om man är pysselsugen.

Gå på grodspaning i skogen Nu har grodorna börjat leka, och det är dags att spana efter grodor och grodägg i pölar och vattensamlingar. Den vanliga grodan håller ofta till i översvämmade områden i skogen. I pölar som finns bara en del av året. Så titta ordentligt när du passerar ett sånt område. Om du har tur kan du upptäcka groddjur eller ägg!

Morgon i naturen Om man ställer klockan extra tidigt och beger sig ut, är man ofta alldeles ensam med naturen. Ta en promenad, lyssna på naturens ljud och se vad du kan upptäcka! Många djur är aktiva de första morgontimmarna, så det kan löna sig att gå upp tidigt för att få vara med om en fin naturupplevelse.

Hemmaodling Kom igång med din hemmaodling! Här ger tips om hur man enkelt kommer igång.

Torsdagskul- igelkottar Aktiviteter för 3-4 åringar. Anna berättar spännande fakta om igelkottar, och visar ett bra pyssel man kan göra hemma.

Naturreservatet Tjäderleksmossen I naturreservatet Tjäderleksmossen kan man vandra genom mossiga skogar, leta djurspår, titta på mossor eller annat spännande. Det finns en raststuga där man kan fika, eller övernatta om man vill.

Leta vårtecken  Vilka vårtecken kan du hitta ute? Tävla mot varandra med vårt vårteckenkryss (ladda ner på länken nedan)! vårtecken 2020 Här kan du se en film från vår utflykt till Morga Hage 20/3 då vi letade vårtecken

Se kungsfiskare i Årike Fyris Följ med Anna och Klara på en tur till naturreservatet Årike Fyris för att spana efter kungsfiskare. Kungsfiskaren är en mycket speciell fågel med sina starka färger och den ovanligt långa näbben. De häckar i brinkar vid åkanten och går att se när Fyrisån är isfri.

Bygg ett bibatteri Om du vill hjälpa vilda bin att hitta bon nu på våren, är det enkelt att bygga en bostad! Här hittar du instruktioner om hur du bygger ett bihus.

Bygg-ett-bibatteri  

Blås stora såpbubblor Gör dina egna superbubblor! Blanda såpbubblesmet efter vårat recept och gör en såpbubblestav för att få riktigt stora bubblor. Smeten blir bäst om den får stå i några dagar innan man använder den. Recept: 1 del glycerol 2 delar diskmedel 17 delar vatten

Sök aktivitet