Gör själv ute: Biotopias vintertips!

(Aktiviteten är inte längre aktuell)

Aktiviteten avslutades 28 februari 2021
Biotopia
Ute i naturen! Du väljer själv en bra plats!

Vad kan man göra utomhus på vintern? Här har vi samlat utmaningar och tips på avkopplande naturupplevelser. Utmaningarna är tänkta till barn, och naturtipsen är tänkta till vuxna. Du bestämmer själv vilken grupp du tillhör!

______________________________________________

Uteutmaningen: Insekter på vintern

Visst kan man hitta insekter ute på vintern! På filmen får du tips om hur och var man kan leta. Granar och mossa är heta tips! Det kan också vara bra att ta med förstoringsglas eller lupp ut när man letar, för det mesta man kan hitta är väldigt litet!

_________________________________

Uteutmaningen: Fågelboll

När det är kallt ute behöver småfåglarna mycket fett på kroppen för att överleva. Du kan hjälpa dom på traven genom att göra en fågelboll! Det enda du behöver är lite fett, solrosfrön eller fågelfrön och havregryn. Sedan kan du se vilka fåglar som kommer och äter av din boll!

Uteutmaningen: Liv i gamla träd

I gamla träd finns det ofta massor av liv. Det kan vara mossor, insekter, lavar, fåglar, spindlar, svampar och massa annat som trivs där. Ut och spana om du kan hitta nåt gammalt träd och om du tittar riktigt noga kan du hitta några av trädets alla inneboende. Det här roliga trädet i filmen är ihåligt så man kan gå in i det! Det hittar ni i Eriksberg, Hågadalen, längs med Håga ån.

Uteutmaningen: Svamp på vintern

Kan man hitta svamp på vintern? Ja visst! Häng med Bea ut och upptäck svamparnas spännande värld. Anta utmaningen om att hitta svampar även på vintern!

 

Uteutmaningen: Djurspår
Om man letar noga kan man hitta spår av djur i skogen. Det kan vara fotspår i snö och lera men också andra typer av spår som ätna kottar, bon, fjädrar och skelett. Hur många olika spår kan du hitta i din skog?

Uteutmaning: Lukter
Det finns många lukter i naturen! Till och med på vintern. Följ med Klara på luktjakt i Morga Hage. Utmaningen är att hitta goda lukter, men på vägen kan man även stöta på några äckliga lukter! Varning!

Uteutmaning: Mossor och lavar
När det är grått och kallt kan man tro att det inte finns nåt att titta på ute i naturen. Men mossor och lavar finns det alltid gott om ute i skogen! Utmana dig i vinter att hitta mossor och lavar i skogen nära dig. I filmen berättar Erika mer om vad som skiljer mossor och lavar åt.

Uteutmaning: Hörsel
Det är lite tyst på vintern, men lyssnar man riktigt noga kan man höra vinterns alla små ljud. Så spärra upp öronen och gå ut i skogen och lyssna, vad hör du?

 

 

Naturtips

Vintern är perfekt tid för tranbärsplockning, när bären har fått en köldknäpp och blivit sötare. Här står Klara på Bollmossen i Lunsenskogen, men det finns tranbär på massa små minimossar runt om i Uppland.

Stjärnanis, kanel och kryddnejlika! Här bjuder Elle på en varm, kryddig dryck och lyxig saffransfärskost med honung i ett mysigt vindskydd.

Häng med Karin och lär dig om både kaffe och eld av utekocken Elle Nikishkova. Kokkaffe över elden ger både natur- och smakupplevelse! Och det är en form av mindfulness att vänta in den perfekta temperaturen i pannan.

Baka bullar ute i naturen, ja visst! Erika får smaka fantastiskt goda wienerbullar av utekocken Elle Nikishkova. Bullarna är lagade på en omniugn till stormkök. Det här ger verkligen mersmak!

Tuffare fågel får man leta efter än den lille strömstaren! Hejdlöst kastar den sig ut i forsen på jakt efter vattenlevande småkryp. Erika har filmat den vid forsen vid Ulva Kvarn och tipsar om att söka upp strömmande vatten under de kallare månaderna för spana efter strömstare. Ett riktigt vinteräventyr!

 

Info angående Covid-19

De här aktiviteterna går bra att göra utomhus på egen hand, eller med familjen. Tänk på att hålla avstånd även utomhus för att hjälpa till att bromsa smittspridningen.

Sök aktivitet