Gör själv ute: Biotopias vintertips!

2 december 2020 - 28 februari 2021, När man vill
Biotopia
Ute i naturen! Du väljer själv en bra plats!

Vad kan man göra utomhus på vintern? Här har vi samlat utmaningar och tips på avkopplande naturupplevelser. Utmaningarna är tänkta till barn, och naturtipsen är tänkta till vuxna. Du bestämmer själv vilken grupp du tillhör!

______________________________________________

Uteutmaningen: Liv i gamla träd

I gamla träd finns det ofta massor av liv. Det kan vara mossor, insekter, lavar, fåglar, spindlar, svampar och massa annat som trivs där. Ut och spana om du kan hitta nåt gammalt träd och om du tittar riktigt noga kan du hitta några av trädets alla inneboende. Det här roliga trädet i filmen är ihåligt så man kan gå in i det! Det hittar ni i Eriksberg, Hågadalen, längs med Håga ån.

Uteutmaningen: Svamp på vintern

Kan man hitta svamp på vintern? Ja visst! Häng med Bea ut och upptäck svamparnas spännande värld. Anta utmaningen om att hitta svampar även på vintern!

 

Uteutmaningen: Djurspår
Om man letar noga kan man hitta spår av djur i skogen. Det kan vara fotspår i snö och lera men också andra typer av spår som ätna kottar, bon, fjädrar och skelett. Hur många olika spår kan du hitta i din skog?

Uteutmaning: Lukter
Det finns många lukter i naturen! Till och med på vintern. Följ med Klara på luktjakt i Morga Hage. Utmaningen är att hitta goda lukter, men på vägen kan man även stöta på några äckliga lukter! Varning!

Uteutmaning: Mossor och lavar
När det är grått och kallt kan man tro att det inte finns nåt att titta på ute i naturen. Men mossor och lavar finns det alltid gott om ute i skogen! Utmana dig i vinter att hitta mossor och lavar i skogen nära dig. I filmen berättar Erika mer om vad som skiljer mossor och lavar åt.

Uteutmaning: Hörsel
Det är lite tyst på vintern, men lyssnar man riktigt noga kan man höra vinterns alla små ljud. Så spärra upp öronen och gå ut i skogen och lyssna, vad hör du?

 

 

Naturtips

Vintern är perfekt tid för tranbärsplockning, när bären har fått en köldknäpp och blivit sötare. Här står Klara på Bollmossen i Lunsenskogen, men det finns tranbär på massa små minimossar runt om i Uppland.

Stjärnanis, kanel och kryddnejlika! Här bjuder Elle på en varm, kryddig dryck och lyxig saffransfärskost med honung i ett mysigt vindskydd.

Häng med Karin och lär dig om både kaffe och eld av utekocken Elle Nikishkova. Kokkaffe över elden ger både natur- och smakupplevelse! Och det är en form av mindfulness att vänta in den perfekta temperaturen i pannan.

Baka bullar ute i naturen, ja visst! Erika får smaka fantastiskt goda wienerbullar av utekocken Elle Nikishkova. Bullarna är lagade på en omniugn till stormkök. Det här ger verkligen mersmak!

Sök aktivitet