Välkomna att fira in den biologiska mångfaldens dag med oss! Vi firar med en hejdundrande bioblitz full av naturupplevelser och artletande.
En bioblitz är ett artrace i ett givet område under en bestämd tid, ofta 24 timmar. Bioblitzen vänder sig till allmänheten med syftet att väcka intresse för den biologiska mångfalden. Forskare och andra experter letar arter tillsammans med alla som vill vara med.
Biotopias årliga bioblitz för att uppmärksamma den biologiska mångfaldens dag har vi namnat Bioblitz Linné eftersom konceptet bioblitz är i sann Linneansk anda. Alla arter vi hittar rapporterar vi in till Artportalen, men det är inte det faktiska antalet arter som är det viktiga utan att vi tittar på en väldigt massa biologisk mångfald tillsammans och att vi skapar upplevelser som kan bidra till fortsatt engagemang.
Basecamp
Bioblitzen har ett basläger utanför Naturskolan. Här finns vatten och grillmöjligheter. Vi ställer fram bord med bestämningslitteratur och stereoluppar för artbestämning av det riktigt lilla. Under dygnet kommer det finnas gott om saker att göra. Skicka in ditt fotobidrag i vår fototävling, bygg starholkar, rapportera dina artfynd, borra stekelhotell, spela artbingo, prova på att artbestämma genom att använda dig av nyckling. Och sist men inte minst, mingla med ett skönt gäng som alla är där för att fira livet i alla dess former!
Program
Dessa programpunkter är satta hittills. Fler programpunkter och eventuella ändringar kan förekomma.
12:00-13:30 Naturvård i Toran
Det finns gott om arter som är beroende av välskött kulturlandskap. Under det senaste året har det därför gjorts omfattande insatser i Toran. Jochen Schreiber från Uppsala kommun leder en vandring där vi tittar på vad som gjorts, pratar om varför det görs och listar en och annan art till Bioblitzlistan på Artportalen.
Mötesplats: Naturskolan
12:00-14:00 Håva vattenkryp vid Dalkarlskärret
Under ytan finns ett myller av liv! Vi håvar vattenkryp med Entomologiska föreningen och lär oss om dem vi håvar upp.
Mötesplats: Dalkarlskärret
14:00-15:00 Stubbholkar och veteranisering av träd
Svensk naturvård AB demonstrerar hur man kan göra holkar av högstubbar och hur man gör träd gamla i förtid. Deltagarna får även prova på att veteranisera träd genom att använda huggjärn.
Mötesplats: Naturskolan
14:00-16:00 Botanikvandring
Upplands botaniska förening bjuder på en artspäckad botanikvandring.
Mötesplats: Naturskolan
16:00-17:30 Lavar och mossor
Följ med Cajsa Björkén från Upplandsstiftelsen på lupptäcksfärd bland stockar och stenar i Toran. Vandring i långsamt tempo i knölig terräng. Passar dig som vill veta mer om lavar och mossor rent allmänt såväl som dig som vill nörda ordentligt.
Mötesplats: Skylten vid entrén vid Toran
17:30-19:00 Svampvandring
Samuel Persson från Uppsala svampklubb visar oss vårens svampar och svampar som finns att se hela året.
Mötesplats: Toran
22:00-02:00 Nattlys
Entomologiska föreningen lyser upp natten och vi tittar på alla små djur som dras till ljuset.
Mötesplats: Toran
06:00-09:00 Ringmärkning av fåglar
Var med och titta på fåglar på riktigt nära håll när vi ringmärker fåglar.
Mötesplats: Hammarskogs herrgård
10:00-12:00 Biopimpa din trädgård
På denna workshop kan du få förslag på hur du bjuder in mångfalden till din trädgård. Passa på att tillverka ett eget insektshotell som du kan ta med hem!
Mötesplats: Naturskolan
11:00-12:00 Slutspurt med fina priser
Vi avslutar bioblitzen med en timmes intensivt artletande! Genom att hitta en art under denna timme kan du vara med i en utlottning av fältlitteratur.
Mötesplats: Naturskolan
Bioblitz Linné finns tack vare samarbeten med engagerade personer, föreningar, organisationer, företag och myndigheter!
Några av våra samarbetspartners:
Naturskolan
Artdatabanken
Upplandsstiftelsen
Entomologiska föreningen i Uppland
Upplands botaniska förening
Uppsala svampklubb
Svensk naturvård AB
Har du eller din naturförening förslag på aktiviteter som du/ni vill vara med och arrangera?! Hör av er till maria.brandt2@uppsala.se eller daniel.schrire@uppsala.se !